Makaleler

img

BOŞANMA DAVALARI HAKKINDA MERAK EDİLEN SORULAR

Şımarık Dergisinde paylaşmış olduğum boşanma davaları hakkında merak edilen sorularla ilgili makalemiz.


img

BIÇAK TAŞIMAK YASAL MI ?

Ülke içinde kama, hançer, saldırma, şişli baston, sustalı çakı, pala, kılıç, kasatura, süngü, sivri uçlu ve oluklu bıçaklar, topuz, topuzlu kamçı, boğma teli veya zinciri, muşta ile salt saldırı ve savunmada kullanılmak üzere özel nitelikteki benzeri aletlerin yapımı ve bulundurulması özel kanunla veya kararla yetki verilmedikçe yasaktır.


img

TRAFİKTE OLASI KAST/BİLİNÇLİ TAKSİR AYRIMINA İLİŞKİN EMSAL KARARLAR

“2.46 promil alkollü sanık, sevkettiği araçla kendisine kırmızı ışık yanmasına ve diğer araçlar durmasına rağmen hızını azaltmadan kavşakta nizami geçiş yapan araca çarpıp sürücüsünün öldüğü olayda,neticeyi göze aldığından olası kast ile sorumludur” (Yarg.CGK., 2.7.2019,1-121/518). “Sarı ışıkta geçmek için hızını artıran ve kavşakta kırmızı ışığa yakalanan sanık, yeşil ışıkta geçiş yapmak üzere kavşağa giren bisikletliye fren tatbikine rağmen çarparak ölümüne sebebiyet verdiğinden bilinçli taksirinden sorumludur” (Yarg.CGK.,15.1.2019,701/6). “Hız limitinin 50 km olduğu yolda, 110 km süratle aracını sevkeden, trafik ışıklarında kırmızıda durmayarak, yeşil ışıkta karşıya geçen yayaya bu hızla çarpan sanık, ölüm neticesini kayıtsız kalarak kabullendiğinden olası kastı ile sorumludur” (Yarg. CGK.,21.05.2020, 3-473/225). “Sanık sevk ve idaresindeki araçla kırmızı ışık yanmasına rağmen kavşağı boş görerek geçmeye çalıştığı, ancak kendisine yeşil ışık yandığından kavşağa giren araca frene basmasına karşın çarpıp kişileri yaraladığı olayda,bilinçli taksirden sorumludur” (Yarg.CGK.,6.6.2017,108/311).


img

TEBLİGAT KANUN’U 21/1. MADDESİNE GÖRE YAPILAN TEBLİGATTA, BİLGİSİNE BAŞVURULAN VE HABER VERİLEN KOMŞUNUN İSMİ YAZILMADAN YAPILAN TEBLİGAT GEÇERSİZDİR.

ÖZET : Sanığa ödeme emrinin 7201 sayılı Kanun’un 21/1. maddesine göre 20/06/2019 tarihinde tebliğ edildiği, ancak tebliğ evrakında, bilgisine başvurulan ve haber verilen komşunun ismi tespit ve tevsik edilmeden tebliğ işlemi tamamlandığı, Yargıtay 12. Ceza Dairesinin 19/09/2018 tarihli ve 2016/12791 esas, 2018/8413 karar sayılı ve 3. Hukuk Dairesinin 11/02/2019 tarihli ve 2017/5224 esas, 2019/901 karar sayılı ilâmlarında belirtildiği üzere, beyanda bulunan komşunun açık kimliğinin tebliğ mazbatasında gösterilmediği durumda, tebliğ memurunun gerçekten muhatabın adresine gittiği fakat bulamadığı hususunun belgelenmediği, yapılan işlemin tebliğ memurunun soyut beyanından ibaret kaldığı ve tebligattan haberdar edilen kişi sadece imzadan imtina etme hakkına sahip olup, isim vermekten imtina edemeyeceğinden bu haliyle sanığa yapılan tebligatın usulü ile yapılmadığı ve geçersiz olduğunun anlaşıldığı , Kambiyo senetlerine özgü yapılan haciz yoluyla takiplerde İİK ‘nun 74. Maddesi uyarınca borçlunun ödeme emri tebliğinden itibaren 10 gün içinde mal beyanında bulunmaması halinde İİK’nun 76.maddesi gereğince hapsen tazyikine karar verilebileceği hususunun düzenlendiği ,somut olayda ödeme emrinin borçlu sanığa usulüne uygun olarak tebliğ edilmemiş olması nedeniyle atılı suçun unsurlarının oluşmayacağı gözetilmeden, yazılı şekilde karar verilmesinde, isabet görülmediğinden ,…


img

KREDİ KARTIMDAN HABERSİZ OLARAK PARA ÇEKİLDİ NE YAPABİLİRİM ?

Bankalar ,bankacılık işlemlerinin güvenilen tarafı konumundadır.Bankaların bir güven kurumu olarak kabul edilmesini ve bankanın sorumluluğunun özel güven sebebiyle ağırlaştırılmasını gerektirir.Bu nedenle Kredi kartından habersiz olarak para çekilmesi sonucunda bankanın sorumluluğu doğar.


img

BOŞANMA AŞAMASINDA OLDUĞU EŞİNİN FACEBOOK ŞİFRESİYLE HESABINA GİRİP MESAJLARI VE YAZIŞMALARI KAYDETMESİ HANGİ SUÇU OLUŞTURUR ?

Boşanma aşamasında olduğu eşinin facebook şifresiyle (öncesinde rızasıyla verse bile) hesabına girip mesajları ve yazışmaları kaydetmesinin (Hatta boşanma dosyasına delil olarak sunsa bile) TCK’nın 132. maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesinde düzenlenen nitelikli haberleşme gizliliğini ihlal suçunun tüm unsurlarıyla oluşur.


img

Ürünü Teslim Almazsanız Size İcra Göndeririz Yalanı! Son Dönemlerin Popüler Taktiği!

Tüketicilerin, özellikle internetten alışveriş yapan vatandaşların son zamanlarda karşılaştığı bir olumsuz durumdan bahsetmek istiyorum. İnternet üzerinden bir ürün sipariş ediyorsunuz, size kargo ile geliyor ancak ürünü almaktan vazgeçiyorsunuz ve kargoyu teslim almıyorsunuz, daha sonra satıcı size mesaj atıyor; ürünü teslim almazsanız sizi icraya veririz! Bu taktik son zamanlarda giderek popüler hale geldi, Devamı için yazımıza göz atınız.


img

HAVALEDE PARANIN GÖNDERİLME NEDENİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA YAPILMAMIŞSA, BORÇ ÖDEMESİ OLDUĞU KABUL EDİLİR.

TBK 102. maddesinde "Kanunen geçerli bir açıklama yapılmadığı veya makbuzda bir açıklık bulunmadığı durumda ödeme, muaccel borç için yapılmış sayılır." şeklinde düzenleme yer almaktadır. Havale bir ödeme vasıtası olup, var olan bir borcun ödendiğini gösterir. Bu karinenin aksini havaleyi gönderen şahsın ispat etmesi gerekir.


img

KRİPTO PARLARIN ÜLKEMİZDE Kİ HUKUKİ DURUMU

Finansal hizmet sektöründe küresel çapta çığır açan ve son zamanlarda oldukça sık karşılaştığımız kripto paraların Türk hukukundaki mevcut yasal durumunu açıklamak ve anlamak için öncelikle bazı terimlerin açıklığa kavuşması gerekiyor. Bu bağlamda blockchain teknolojisi, kripto para, bitcoin gibi kavramlara yer vermek faydalı olacaktır.


img

İŞÇİLİK ALACAĞI- İHBAR TAZMİNATI VE FESİH

İşçi ve işveren, aralarındaki belirsiz süreli sözleşmeyi sona erdirmek istediklerinde bunu karşı tarafa açık ve net bir şekilde iletmeleri yeterli olmaktadır.